Wandelen Sint Jansberg 2024: leukste route vanaf Plasmolen

Omdat ik over twee weken een pittige meerdaagse hike door de Ardennen op de planning heb staan, is het tijd om voorafgaand in Nederland al wat hoogtemeters te maken. Voor zover dat in Nederland kan natuurlijk. Ik trek daarom op mijn vrije woensdagochtend richting Plasmolen, het topje van Noord-Limburg, waar een wandeling over de Sint Jansberg op de planning staat. Ik neem je mee op de route van 10km, door droogdalen en over bospaden met indrukwekkende hellingbossen. Goed om te weten: deze route heet officieel Geopad Plasmolen – Sint Jansberg. GPX-bestand

Over deze wandeling

Hoogtepunten

Heerlijke vergezichten
Pauzeren tussen schapen op de Mookerheide
Velden met prachtige wilde bloemen
Veel muggen in juli

Wat maakt deze wandelroute zo leuk?

Het leukste aan deze wandeling vind ik dat je tijdens de gehele wandeling het landschap met haar hoogteverschillen in verschillende hoedanigheden ziet. Dan weer een partij grote oude bomen op een indrukwekkende helling, om vervolgens door te lopen naar een bosrand van waaruit je prachtig naar beneden kijkt over boerenland. En dan hebben we het nog niet gehad over de droogdalen waar je langs loopt, met prachtige wilde bloemen.

Wandelen Sint Jansberg langs velden vol wilde bloemen
Velden vol wilde bloemen op de droogdalen rondom de Sint-Jansberg

Hoe zwaar is wandelen over de Sint Jansberg?

Voor Nederlandse begrippen is het een iets zwaardere wandeling. Je moet geen moeite hebben met hoogteverschillen. Maar zodra je dat accepteert, valt het eigenlijk ook best wel weer mee.

Wandelen Mookerheide vanaf Plasmolen
Op sommige punten moet je aardig klimmen
Stijn wandelen Sint Jansberg
Maar we houden altijd de moed erin

Wandelroute Geopad Plasmolen – Sint Jansberg

Ik liep de wandelroute over de Sint Jansberg tegen de klok in. Wil je eerst de bossen in? Pak de route dan tegen de klok in. Wil je eerst de uitzichten? Wandel dan met de klok mee.

Auto uit en de bossen in

Zoals gezegd, liep ik de route tegen de klok in. Ik parkeerde mijn auto op de parkeerplaats tegenover restaurant Pizza di Valentino en Pannenkoekenhuis Den Tol. Deze parkeerplaats ligt direct aan de doorgaande weg, dus je kunt ‘m bijna niet missen.

Het is tijd om de frisse ochtendgeur van de natuur op te snuiven, dus ik duik snel de bossen in bij het bord ‘’Welkom op de Sint-Jansberg’’ van Natuurmonumenten. Nadat je het bos inloopt, sla je direct rechtsaf. Hier volgt een pad langs een, voor Nederlandse begrippen, steile helling. Je wandelt nu aan de voet van de Sint-Jansberg. Ik vind het vooral mooi om te zien hoe tegen deze helling de bomen schuin, maar sterk de hoogte in gaan.

Wandelpad
Bomen groeien tegen de steile helling van de Sint-Jansberg omhoog
Hoge boom Sint Jansberg
De hoogte in kijken wordt altijd beloond

Oude vijvers van Landgoed Sint-Jansberg

Na een kruispunt en een Y-splitsing (volg de Georoute via Google Maps. De verbinding is goed tijdens de wandeling) kom je bij een soort van drietraps-meertje. Dit zijn drie vijvers op verschillende hoogteniveaus, waarbij je door de tussenliggende dammetjes duidelijk ziet dat ze in een ver verleden ooit handmatig zijn aangelegd. Ze schijnen volgens de verhalen vroeger gebruikt te zijn om in de winter ijsblokken uit te halen, voor de ijskelders op Landgoed Sint-Jansberg. In de zomer zou het een zwemvijver zijn geweest.

Vijver landgoed Sint-Jansberg
Eén van de drie vijvers van het oude Landgoed Sint Jansberg

Stijgen met panorama’s

Je slaat hier linksaf en loopt over het dammetje met de bocht mee naar links. Je stijgt nu in korte tijd best wat meters en je ziet vanuit het bos steeds beter de prachtige velden en droogdalen die aan de Gelderse en Duitse kant van de route liggen. Ook leuk: je loopt hier letterlijk over de grens tussen Gelderland en Limburg.  

Uitzicht op groene velden
Uitzicht vanaf Sint-Jansberg

Dit is daarnaast het gedeelte waar je duidelijk de overblijfselen van landgoed Sint-Jansberg ziet terugkomen. Een toegangspoort waar alleen de staanders nog van overeind staan, grote bomen, oude paadjes en een informatiepaneel brengen je een klein beetje terug in de tijd. Het is denk ik ook niet voor niets dat dit gedeelte van de wandelroute onderdeel is van het Pieterpad.

Kleine uitdaging op de route

Het deel van de route dat volgt is veel stijgen, dalen, stijgen. Lekker voor de kuitjes! Tot het moment dat ik bij een dichtbegroeid pad arriveerde waar het voor mij in ieder geval te lastig is om doorheen te komen. Ik kan me voorstellen dat dit in het najaar en de winter een minder groot probleem is, maar voor nu was het niet te doen. Hieronder vind je dus de kleine omweg die ik nam om toch weer op de Geo wandelroute Sint-Jansberg uit te komen.

Adembenemend uitzicht

Na het oversteken van de Molenbeek dam en een vervolg van ongeveer 15 minuten door het bos, kom je op een lang pad met aan je rechterhand zo ongeveer het mooiste uitzicht dat je op deze wandelroute over de Sint Jansberg zal tegenkomen. Je kijkt prachtig weg over de omgeving Groesbeek. Op rechts zie je zelfs de heuvels van het Duitse Reichswald tevoorschijn komen. Geweldig! Ik neem even een momentje voor mezelf op een bankje om het glooiende landschap op me in te laten werken.

Wandelroute Sint Jansberg
Omgeving Groesbeek vanaf Sint-Jansberg
Uitzicht op Reichswald Duitsland
Het Duitse Reichswald in de verte

Beklimming van de Kiekberg

We zijn inmiddels een stukje over de helft van de wandeling en kunnen weer gaan klimmen, want ik nader het hoogste punt van natuurgebied Sint-Jansberg; de Kiekberg. Met zijn 77 meter de hoogste top in dit gebied en dat merk ik. Al gaat het conditioneel helemaal prima; ik kan me voorstellen dat dit gedeelte zonder wandelconditie pittig is. Ik zou de wandelroute dan ook alleen aanraden bij mensen met een basisconditie.

Mooiste gedeelte wandeling Sint-Jansberg

Het stuk dat volgt is naar mijn mening het mooiste gedeelte van de wandeling over de Sint-Jansberg. Ik stuit aan het einde van de afdaling van de Kiekberg op een prachtige helling, vol met wilde gele bloemen. Het Zevendal. Het bos uit, de velden in. Het zicht verandert, maar ook de geur en de geluiden veranderen mee.

Droogdal met wilde bloemen
Het Zevendal, met haar prachtige wilde bloemen

Vervolgens wandel je een stuk tussen natuurgebied de Sint-Jansberg de Mookerheide in. Het is absoluut de moeite waard om op het hieronder gemarkeerde punt door het poortje te gaan en enkele honderden meters te klimmen, want het zicht dat dat je bij uitzichtpunt Mookerheide hebt is werkelijk fantastisch. Ik neem een kleine rustpauze en geniet van de herkauwende schapen die om mee heen liggen te relaxen en het zicht over het land van Cuijk.

Wandelpad van Sint Jansberg naar Mokerheide
Heerlijk wegkijken vanaf uitzichtpunt Mookerheide
Schapen op Mookerheide
Kleine pauze met m’n nieuwe vrienden op de Mookerheide

Terug wandelen naar Plasmolen

Na de korte pauze loop ik bergafwaarts. Terug richting de Mookerplas om vervolgens terug te wandelen richting Plasmolen, waar ik afsluit met een lekkere cappuccino (en mini gebakje) bij Grand Café de Mallejan. Een klein beetje moe, maar vooral erg voldaan!

Wandelen plasmolen: Mookerplas
Terugwandelen naar Plasmolen via de Mookerplas