Eind oktober ga ik met mijn goede vriend Daan op pad voor een meerdaagse wandeltocht door Luxemburg. We vertrekken zaterdagochtend vroeg richting het stadje Echternach, van waaruit we Müllerthal route 2 willen lopen. Maar wat blijkt? Route 2 is afgesloten omdat er die dag gejaagd wordt in die omgeving. Is dat even balen. Gelukkig start ook Müllerthal Trail route 1 vanuit Echternach. We wandelen dus de andere kant op. En dat stelt ons niet teleur! In dit artikel delen we alles over Müllerthal wandelroute 1; een prachtige afwisselende hike die we in twee dagen gelopen hebben.
Over deze wandeling
Hoogtepunten
Route 1 Müllerthal Trail: een uitgebreide review
Langs de Sûre, af, de bossen in
Het weer is fantastisch en we wandelen vanuit Echternach (gratis parkeren kan hier) langs grensrivier de Sûre af richting het oosten, waar we al vrij snel de bossen in schieten en pad omhoog leidt. Hup, de natuur in.
Rotsformaties van jewelste
We klimmen een stukje verder en niet veel later komen we al een hoop joekels van rotsformaties tegen. Wauw! Juist de grote rotsen in alle vormen en maten zijn de reden dat we hier naartoe kwamen. We zijn dus blij dat route 1 van de Müllerthal Trail dit óók biedt. We klimmen tussen een smalle rotsspleet naar boven en vervolgen ons pad tussen de hoge rotsen door.
Heerlijke afwisseling
Ter hoogte van het dorpje Steinheim voelen we het najaarszonnetje weer op ons neerdalen en arriveren we in een open landschap van glooiende heuvels, waar je prachtig wegkijkt over het grensgebied met Duitsland.
Het mooiste aan Müllerthal Trail route 1, vinden we de afwisseling in landschappen. Dan loop je weer een uur door het bos, dan weer een uur over de groene heuvels met prachtige vergezichten, om vervolgens kort door een dorpje te wandelen. Werkelijk alles zit erin. Wandelen in dit deel van Luxemburg, ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd, is voor ons een feestje. En ook bijzonder: we komen bijna niemand anders tegen tijdens het wandelen.
Over rivieren, op zoek naar een slaapplek
Na een afdaling en het passeren van een aantal klassieke Luxemburgse dorpjes (veel meer dan een paar huizen en een kerk is het vaak niet), klimmen we weer omhoog. We trekken opnieuw bosgebied in, afgewisseld met kleine open stukjes waar je uitzicht hebt. Dit keer bossen zonder grote rotsen, maar met veel kronkelende riviertjes waar we met behulp van stenen overheen stappen. Mijn geïmproviseerde wandelstok komt hier goed van pas, want de beentjes beginnen een beetje te verzuren.
We besluiten richtingen vieren dat het tijd is om onze ogen open te houden voor een slaapplek, aangezien we nog niet veel potentieel goede plekken zijn tegengekomen onderweg. Uiteindelijk weten we er gelukkig toch vrij snel een te vinden.
Voor het eerst wildkamperen
Eerder sliepen we tijdens hikes in de Ardennen al op bivakplekken, maar nog nooit kampeerden we in het wild. Een echt avontuur dus. We zetten onze tentjes op, maken het kampvuur aan en genieten van ‘Adventure food’ in de vorm van pasta bolognese (goed voor de koolhydraten) en een heerlijk witbiertje.
Een mistig begin van de nieuwe dag
Na een lange maar koude nacht, ontwaken we in een bos vol dichte mist. We ontbijten, ruimen onze spullen op, zorgen dat we geen rommel achterlaten en vervolgen ons pad. Een snelle afdaling richting Moersdorf en een lichte klim verder, komen we in natuurgebied natuurgebied Deiwelskopp. Hier zijn ze op het moment van schrijven bezig met werkzaamheden om het pad begaanbaar te houden, dus dit gedeelte valt een klein beetje tegen.
Maanlandschap..
Nouja, maanlandschap is een beetje overdreven. Maar door de mist voelen we ons soms alleen op de wereld in een surrealistisch landschap. Best een apart gevoel, maar we stappen vol goede moed door. En dat wordt beloond. Als het eenmaal wat opentrekt en het zonnetje doorkomt, wijzen twee wandelaars ons op een groepje reeën. We moeten goed kijken: Yes, gespot!
Puur natuur
De laatste 6 kilometer gaan door verschillende soorten bossen. We zitten hoog, dus we hoeven gelukkig niet meer heel veel hoogtemeters te maken. En dat maakt dit deel een fijne en wat meer relaxte afsluiting van de meerdaagse wandeltocht door Luxemburg.
Afsluiten met uitzicht over Echternach
Het einde is in zicht als vanaf het hoogste punt (410 meter) een prachtig vergezicht hebben over Echternach en het meer van Echternach. We dalen in volle snelheid af, waarna we direct in Echternach zijn en hier een welverdiend drankje scoren op het charmante stadsplein. Onze meerdaagse wandeltocht door Luxemburg is ten einde. En we hebben genoten!
Veelgestelde vragen over Müllerthal Trail – Route 1
Hoe lang duurt het om Müllerthal Route 1 te wandelen?
Müllerthal Trail route 1 is 36,4 km lang om precies te zijn. Afhankelijk van je tempo en hoeveel pauzes je neemt, kost het je tussen de 10 en 12 uur om de route te voltooien. Wij deden het daarom in twee dagen, net als veel andere wandelaars. Een extra voordeel: zo heb je ook meer tijd om van de natuur te genieten en af en toe eens een pauze te nemen. Wandelen vanuit Echternach was wat ons beterft top
Starten met wandelen in Echternach?
Wij zijn gestart met Wandelen in Echternach. Dat is wat de meeste hikers doen, omdat je hier de meeste faciliteiten hebt. Fijn als je vooraf hier een nachtje wilt slapen. Of als je achteraf nog een drankje wilt drinken op het mooie stadspleintje. Het is uiteraard ook mogelijk om vanuit de dorpen Rosport, Moersdorf of Mompach te beginnen
Is Route 1 geschikt voor beginners?
Wij liepen route 1 van de Müllerthal Trail met ongeveer 12 kg bepakking per persoon. We hebben een prima conditie, maar waren aan het einde van de hike aardig vermoeid. Route 1 kan uitdagend zijn vanwege de hoogteverschillen en de soms rotsachtige paden, vooral op dag 1. Je moet dus wel een redelijk goede conditie hebben om deze wandeling mét bepakking te maken. Zonder bepakking zal het een stukje gemakkelijker zijn. Als je een échte beginner bent, maar toch deze route wilt proberen, overweeg dan om hem in drie delen te splitsen.
Wat moet ik meenemen?
Draag goede wandelschoenen met grip, want sommige delen kunnen glad en zelfs rotsachtig zijn. Vooral in het najaar met de blubber en de vallende bladeren. Een wandelkaart of app zoals Komoot of Alltrailz kan handig zijn, al is de route super goed gemarkeerd. Er is met de goede bewegwijzering eigenlijk amper een kans dat je een verkeerde afslag neemt.
Maar het aller belangrijkst: neem voldoende water en snacks mee, want onderweg kom je weinig eetgelegenheden tegen. Je kan afdalen naar een paar dorpjes waar je wat te eten en drinken kunt kopen, maar houd er dan rekening mee dat de route dan een stuk langer wordt. Water kun je op de route bijvullen bij tappunten (in ieder geval in Mompach en Herborn), maar deze kom je in de regel pas op dag 2 tegen als je de route met de klok mee loopt.
Je kan natuurlijk ook altijd ergens aanbellen om je flessen te laten vullen, maar voor de zekerheid raden we toch altijd aan voldoende water mee te nemen. Of eventueel een fles met een waterfilter, zoals wij deden. Vooral handig als je gaat wildkamperen.
Wat is de beste tijd om deze hike te doen?
Wij deden route 1 van de Müllerthal Trail in de herfst en het was ge-wel-dig! Het najaarszonnetje in combinatie met de prachtige herfstkleuren maakte het voor ons de ideale tijd om deze hike te doen. Je moet natuurlijk wel wat geluk hebben met het weer. De lente is natuurlijk ook perfect. En zelfs in de zomer zou het kunnen, maar dan zit je met mogelijk hogere temperaturen en meer wandelaars.
Let op: in het najaar is het jachtseizoen, de zogenaamde Treibjagd, dus zijn sommige delen van de Müllerthal regio tijdelijk dicht voor wandelaars. Wij kwamen hier zelf te laat achter, maar op de volgende map kun je zien wanneer er waar gejaagd wordt: Digitale kaart met jachtdata.
Zijn er overnachtingsmogelijkheden langs de route?
Een stukje van de route af, vind je enkele hotels en campings. Maar het zijn er weinig. Ga dus van tevoren even goed na waar je wilt overnachten. Ook begrepen we dat er enkele campings definitief of in het laagseizoen gesloten zijn. Wij gingen voor de échte outdoor experience en hebben wild gekampeerd. Er waren maar weinig plekken die hier geschikt voor waren, dus wij stopten om 16:00 al op een plekje in de buurt van het mini-dorpje Girst.
Verder met de Müllerthal Trail na route 1?
De Müllerthal Trail is een prachtige langeafstandswandelroute in Luxemburg die je het hele Müllerthal-gebied laat ontdekken. De route, ook wel bekend als het “Klein Zwitserland van Luxemburg,” is in totaal 112 kilometer lang en bestaat uit drie hoofdtrajecten: Route 1, Route 2 en Route 3. Elk van deze routes heeft een eigen karakter en brengt je door bossen, langs rivieren, imposante rotsformaties en schilderachtige dorpjes. De routes zijn als het ware aan elkaar gelust. Vanuit Route 1 kun je in Echternach dus verder met route 2, om vervolgens weer verder te gaan met route 3. Op sommige plekken is het ook mogelijk om de route nóg verder uit te breiden met extra wandelroutes.